Уникалният басейн “Парк Арена ОЗК” стана център на оспорвани двубои по водна топка. Спортното съоръжение прие мачовете от първия квалификационен кръг при мъжете. В рамките на три дни се изиграха 20 мача. Двубоите бяха между морските отбори на “Черноморец”, “Аква Спорт”, “Черно море”, “Комодор” и “КПС Варна” срещу столичните “Локомотив НН”, “Славия”, ЦСКА и “Левски”.

Битката във водната топка при мъжете започна с изненади

Както в турнира за Купата на България, така и сега, любителите на водната топка видяха оспорвани мачове с интересни развои.

Домакините от “Черноморец”, които в края на миналата година спечелиха трофея за второто място за Купа България, играха в непълен състав и не успяха да покажат най- доброто, на което са способни. Поради здравословни проблеми един от титулярите в отбора се включваше в игра епизодично, което също оказа влияние върху крайното представяне на “Черноморец”. От ситуацията се възползваха съперниците, които “акулите” изненадаха в турнира за Купата. Като “пълен късмет” определиха моментното състояние на бургаския тим част от противниците, които взеха сладки победи над домакините, сред които преобладават юноши. Така възпитаниците на старши треньора Петър Йонов записаха само една победа. Те се наложиха над “Левски” с 9:3 и заеха предпоследното осмо място във временното класиране. Първи с 12 т. актив е шампионът и носител на Купа България “Локомотив НН”. Втори в класирането е “Славия” с 10 т. Изненадата поднесе дебютантът при мъжете “КПС Варна”, който победи шампиона на страната и зае трета позиция с 9 т. В класирането следват: 4. “Комодор” – 7 т., 5. “Черно море” – 6 т., 6. ЦСКА – 6 т., 7. “Аква спорт” – 6 т., 8. “Черноморец” – 3 т., 9. “Левски” – 0т. Морските отбори изиграха по 4 мача, докато столичните с по една среща повече.

Вторият квалификационен кръг от първенството при мъжете е от 15 до 17 февруари, когато отборите ще бъдат разделени в две групи. На бургаския “Парк Арена ОЗК” ще се състоят морските сблъсъци. В София на басейн “Диана” ще спорят тимовете от столицата.

Първите четири отбора в общото класиране ще оформят финална четворка. Останалите пет състава ще спорят за позиции от пето до девето място. Мачовете ще се играят на 20 и 21 април, а новият шампион ще бъде “коронован” на басейна красавец в Бургас.

Носителят на Купа България за 2019 ще стане ясен през март, като домакин на финалния турнир също ще е “Парк Арена ОЗК”.

Резултати    
Черноморец Локомотив НН 6:17
Комодор Левски 11:1
Аква Спорт ЦСКА 8:9
Черно море Славия 8:9
Комодор Славия 10:10
Аква спорт Левски 15:3
Черноморец ЦСКА 6:14
КПС Варна Локомотив НН 7:6
Аква Спорт Славия 10:9
Черноморец Левски 9:3
ЦСКА КПС Варна 5:9
Локомотив НН Черно море 15:7
Аква спорт Локомотив НН 6:13
Черно море Левски 14:2
Комодор ЦСКА 10:9
КПС Варна Славия 3:4
Комодор Локомотив 4:5
КПС Варна Левски 13:4
Черно море ЦСКА 10:6
Черноморец Славия 5:10

Още снимки от турнира може да видите в галерията.