Ватерполистите на “Черноморец” се касираха на трето място след изиграните срещи от Квалификация №1 от държавното първенство при мъжете. Възпитаниците на старши треньора Петър Йонов стартираха в група “А” с равенство срещу “Славия” 11:11. Двубоят бе много равностоен, а в герой за “акулите” се превърна вратарят Михаил Колев. По-малко минута преди края на мача, при 11:10 за “белите”, Йонов тактически взе таймаут. След подновяване на играта последва разиграване на зона 7 срещу 6, едно от нововъведенията в правилника. Така в нападението се включи и вратарят Михаил Колев, който непокрит от трите метра изравни за 11:11.

Бой и тежки санкции в мъжката водна топка

В останалите срещи “Черноморец” разби северномакедонския “Бета” с 19:4 и столичния “Левски” с 15:4, но отстъпи пред шампиона “Локомотив НН” със 7:15 и ЦСКА с 9:12. Така бургаският тим се класира за Квалификация №2, заедно с отборите на ЦСКА и “Славия”. Директно място за Супер финала спечели “Локомотив НН”.

Мачовете от група “А” се играха в София, а във Варна бяха срещите от група “Б” между петте варненски клуба – “КПС Варна”, “Черно море”, “Аква спорт”, “Комодор” и “Тича”.

За съжаление, началото на новия сезон в мъжката водна топка беше белязан с нелицеприятни инциденти, некореспондиращи с духа на феърплея.

В центъра на скандалите се оказаха “КПС Варна” и “Аква Спорт”. Срещата помежду им на басейна в комплекс “Приморски” е била прекратена на полувремето заради размяна на удари между състезатели при смяна на местата на отборите. Инцидента става при 3:5 за “Аква Спорт”. Техническата комисия на БФВТ предстои да се произнесе за крайния резултат от мача, затова все още не може да бъде обявено крайно класиране от Квалификация 1 – турнир във Варна, съобщават от федерацията. Вариантите, които посочват от централата, са служебна загуба на един от двамата съперници, едновременна служебна загуба и на двата отбора, доиграване на мача или преиграване на срещата.

Решението на Дисциплинарната комисия на БФВТ е: лишаване от домакинство за 5 турнира и глоба от 1500 лв. за “КПС Варна”; лишаване от домакинство за 4 турнира и глоба от 900 лв. за “Аква Спорт”; лишаване от състезателни права за 4 срещи и глоба от 400 лв. на Светослав Илиев; лишаване от състезателни права за 3 срещи и глоба от 300 лв. на Дамян Любомиров, и двамата от “Аква Спорт”.

ДК наложи предупреждения и парични санкции на трима играчи от ЦСКА заради дисциплинарни нарушения в мача срещу “Локомотив НН”. Антон Писароглов е глобен със 150 лв. за оспорване на съдийско решение и самоволно напускане на басейна. За обидни реплики към съдията с глоба от 50 лв. е съотборникът му Георги Димов, като същата сума трябва да заплати и Васил Шукеров за многократно репликиране на рефера. Решенията подлежат на обжалване пред УС на БФВТ в 7-дневен срок от съобщаването му. Предстои санкциите за случилото се на мачовете във Варна и София да бъдат потвърдени на заседание на УС на БФВТ, който има право да ги промени, се уточнява в съобщението.

Резултати    
Локомотив НН Бета (Скопие) 15:6
Левски ЦСКА 3:14
Славия Черноморец 11:11
Локомотив НН Левски 21:1
Черноморец Бета 19:4
ЦСКА Славия 16:12
ЦСКА Бета 16:10
Левски Славия 7:16
Локомотив НН Черноморец 15:7
ЦСКА Черноморец 12:9
Локомотив НН Славия 11:5
Левски Бета 4:9
Левски Черноморец 4:15
Славия Бета 13:5
Локомотив НН ЦСКА 12:9
Класиране в гр. “А”  
1. Локомотив НН 15 т.
2. ЦСКА 12 т.
3. Черноморец 7 т.
4. Славия 7 т.
5. Бета 3 т.
6. Левски 0 т.