Оспорвани двубои определиха победителя в 13-ото издание на международния турнир по водна топка за Купа “Бургас”. За втора поредна година приза грабнаха ватерполистите на турския “Ести” (Измир).

"Ести" спечели международния турнир за Купа "Бургас"

Домакинът от Бургас – “Черноморец”, който участва с по-малки на възраст състезатели, извоюва третото място. На втора позиция се класира тимът на “Тича” (Варна). В класирането следват грузинските “Аджария” (Батуми) и “Кутаиси”.

Традиционната международна надпревара бе за състезатели на възраст до 17 г., родени 2001 г. и по-малки. Това не беше проблем за състава на “Черноморец”, в чиито редици играха предимно ватерполисти, родени 2003 и 2005 г. По този начин ръководството на бургаския клуб продължава своята политика – изграждането на силна школа от собствени кадри. Проблемът, с който се сблъскват и други български клубове (отнася се за всички видове спорт), е че не можем да задържим по-големите състезатели. Да не говорим за мъже и жени, където положението е още по-трагично.

Юношите и девойките близо година преди и непосредствено след завършване на средното образование не виждат никаква перспектива в спорта, биват привлечени от други алтернативи в съвременния живот и, за съжаление, готови, изградени спортисти се … отказват. И клубът ги губи.

И отново се връща в началото и започва от “А”, но по независещи от него обстоятелства до “Я” не стига.

Така на турнира в Бургас младите възпитаници на треньора Петър Йонов разбиха “Кутаиси” с 20:8 и “Аджария” с 10:4. В най-тежкия мач от надпреварата бургазлии паднаха с 3:12 от силния тим на “Ести”. В последния двубой срещу “Тича” бургазлии удариха няколко греди и отстъпиха с 8:13.

Варненци се включиха в турнира непредвидено, след като няколко дни преди състезанието стана ясно, че далият заявка по-рано за участие отбор на “Ниш” (Сърбия) няма да пристигне поради непредвидени обстоятелства.

Купите на призьорите връчи зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. За 10-те години усърден труд спечелените от “Черноморец” трофеи вече са над 40.

Резултати    
Кутаиси Черноморец 8:20
Ести Аджария 23:3
Черноморец Ести 3:12
Тича Кутаиси 19:3
Аджария Черноморец 4:10
Ести Тича 8:6
Тича Аджария 10:4
Кутаиси Ести 2:16
Аджария Кутаиси 13:7
Черноморец Тича 8:13

Още снимки от турнира може да видите в галерията.