За първи път в историята на българската водна топка израелски клуб беше на подготовка в нашата страна, и то в Бургас. По време на десетдневния престой в морския град “Макаби Ашдод” изигра седем контролни мача.

Израелци играха контроли с "Черноморец"

Гостуването на израелците стана възможно на база личните контакти с бургаския клуб, в лицето на председателя и главен треньор на “Черноморец” Петър Йонов.

“След като запознах президента на “Макаби Ашдод” с новата база - Парк Арена ОЗК, израелците изявиха желание да дойдат и да направим съвместен лагер в Бургас. Нещо, което ние, за съжаление, на този етап не можем да си позволим. Така че приемаме всякакви такива възможности”, съобщи Йонов.

Според специалиста, ефектът от този лагер е, че се разширява географията на спорта водна топка у нас, а състезателите му трупат опит и самочувствие. Освен това важен е икономическият ефект, който ще има за спортната база.

“Израелците играят изключително различна от нашата водна топка. Това за нас е интересно, защото опознаваме още нови маниери на игра. Много специфичен отбор, надявам се да са останали доволни. Но смятам, че гостуващият отбор на Израел имаше повече какво да научи от нас, отколкото ние от тях”, сподели треньорът.

От “Макаби Ашдод” са предложили дългосрочно сътрудничество с “Черноморец”. По време на разговорите е била обсъждана идеята и други клубове от Израел да дойдат на подготовка в бургаския красавец “Парк Арена ОЗК”.

Любопитен факт е, че треньорът на “Макаби Ашдод” Петър Ломакин е бивш състезател на Петър Йонов, когато той е бил наставник на отбора на “Арда” (Кърджали).

В съвместния лагер двата тима участваха със състезатели във възраст 2004 г. и по- малки, и родени 2002/2003 г.

Изиграните контроли са част от подготовката на “Черноморец” за предстоящия сезон в държавното първенство в различните възрасти.

“Тези проверки ще ни помогнат в подготовката за новия сезон. Малко по-различно стартирахме с нея – отзад напред. Започнахме направо с мачовете и това в някои моменти си проличава, напр. в пасовете, в движенията по време нападение, защита. Приоритетът е да трупаме опит. А този басейн и за нас е ново съоръжение. Очаква се тук да се проведат много турнири т. г., а и тази база не е само за нас, тя е и за другите клубове. Така че като домакини да не изпаднем в положение да не познаваме собствената си база”, каза още Йонов.

Според ръководството на клуба, а и практиката през годините го е доказала, това е пътят – участия в турнири. Единствените притеснения са дали ще стигнат финансовите средства.

Още снимки от подготовката на “Макаби Ашдод” може да видите в галерията.