За сезон 2017/2018 отборът мъже на “Черноморец” завърши шести в България. В първия финален турнир, състоял се на столичния басейн “Диана”, бургаските ватерполисти изиграха петте си мача според възможностите си и изцяло със свои кадри. И ако не бяха някои субективни фактори, реално отборът можеше да запише поне две победи.

Мъжете завършиха шести в първенството

Най-големият проблем пред ръководството на клуба остава липсата на стиковане на състава. Вече шестима от мъжкия отбор живеят и учат в София, където няма къде да тренират. Юношите се подготвят в Бургас. Всички състезатели се събират заедно единствено за срещите от първенството и обикновено първият им мач се явява един вид първа съвместна тренировка. С всеки следващ мач момчетата се сработват и имат резултати.

Според старши треньора на “Черноморец” Петър Йонов е необходимо да се намери решение къде да тренират момчетата, които са в столицата. Той не е склонен в отбора да бъдат привлечени чужди играчи, по примера на колегите си от българските клубове.

“Нашият отбор е млад, в сравнение с останалите. Най-възрастният състезател при нас е на 25 години. Разчитаме на наши кадри, тъй като концепцията на мъжкия отбор е реализацията на младите, и те я намират. В останалите клубове, с изключение на “Локомотив НН”, разчитат на чужди играчи, но това е тяхна политика. Не е редно да пренебрегваме нашите състезатели от школата за сметка на наемници, които ще дойдат за един сезон и ще си отидат след това. Но, ето, със собствени кадри сме в шестицата на България”, сподели Йонов.

Подкрепяни от голяма група бургаски студенти на басейн “Диана” ватерполистите ни загубиха от “Славия” с 10:12, от ЦСКА с 6:7, от “Комодор” с 4:11, от “Локо НН” с 3:10 и от “Черно море” с 5:10. За несъгласие със съдийските решения, червен картон в предходния мач е получил Петър Йонов, а срещу “моряците” нашите играят без треньор на скамейката. Припомняме, че в квалификационна група “А”, преди повече от месец, бургазлии победиха “Черно море” с 10:7.

Така от осем отбора “Черноморец” се класира на шесто място в държавното първенство по водна топка за мъже. В супер финала през април ще играят лидерът в класирането и шампион за миналия сезон “Локомотив НН”, носителят на купата на България ЦСКА, “Черно море” и “Комодор”.