Вицешампионът “Черноморец” даде заявка за ново отличие в мъжкото първенство по водна топка. Момчетата на треньора Петър Йонов спечелиха място в топ 4 на България, а на полуфинала ще излязат срещу “Аква Спорт”.

Мъжете се класираха за Суперфинала

Във втората финална квалификация, която се състоя на басейн “Диана” в столицата, бургаският тим изигра три интригуващи и динамични срещи, като постигна две победи и равенство. С общ актив от 17 точки (тук се зачитат и точките от първата фаза) ватерполистите ни завършиха на първо място в класирането и продължават на полуфинал.

“Черноморец” влезе трудно в битката, стартирайки с равенство – 11:11 с “Комодор”. Заради прехода от малък на голям басейн, на черноморци им беше необходимо време, за да пренастроят играта си и това стана в последната четвърт. След като изоставаха с три гола в резултата до края на третата част – 5:8, бургазлии изригнаха и обърнаха резултата. При 11:10, пет-шест секунди преди края на мача, “Комодор” изравни. Попадението падна след нарушение в нападение за варненци, но дори и разкъсаната на три части шапки на ватерполист на “Черноморец” не бе достатъчно доказателство за рефера, който остави играта да продължи до гол.

Пропуснатият шанс срещу “Комодор” бе заличен с победа над другия варненски тим – шампиона “КПС Варна”. Бургаската команда поведе и на полувремето резултатът бе 4:1. След подновяването на играта варненци стопиха пасива си и дори изравниха в края на третата част – 5:5. В заключителния период обаче “Черноморец” надделя с 4:3, а с победата от 9:8 детронира “КПС Варна” от шампионското място още в квалификационната фаза и си осигури място за финалната четворка.

Вторият успех в квалификацията “Черноморец” записа срещу ЦСКА. Още в началото на мача бургазлии натрупаха комфортна преднина, която задържаха до крайното – 13:10.

След този двубой бяха определени и двойките в Суперфинала при мъжете, където по- рано директно се класираха “Аква Спорт” и “Локомотив НН”. “Черноморец” ще играе срещу варненци, а ЦСКА срещу съгражданите си.

Полуфиналите са на 12 юни, а ден по-късно ще бъде определен и новият шампион на България.

Резултати      
Славия ЦСКА 3:11  
Черноморец Комодор 11:11 (1:3; 2:2; 2:3; 6:3)
Черно море КПС Варна 6:8  
Славия Комодор 6:13  
Черно море ЦСКА 3:13  
Черноморец КПС Варна 9:8 (3:1; 1:0; 1:4; 4:3)
Черно море Комодор 9:13  
Славия КПС Варна 7:19  
Черноморец ЦСКА 13:10 (2:3; 6:0; 3:4; 2:3)
Класиране    
1. Черноморец 13 точки (6 + 7 т.)
2. ЦСКА 10 точки (4 + 6 т.)
3. КПС Варна 8 точки (2 + 6 т.)
4. Комодор 8 точки (1 + 7 т.)
5. Черно море 3 точки (3 + 0 т.)
6. Славия 0 точки