Ватерполистите на “Черноморец” Янис Христов и Никита Степанов тази година бяха сред 56-имата смелчаци, приели предизвикателството да преплуват разстоянието от остров Света Анастасия до Моста. За двамата това е първо участие в маратона. В дебютното си състезателно плуване в открити води те успешно преодоляха разстоянието от 6 400 метра.

Наши ватерполисти се пробваха в открити води

Янис Христов финишира на мостика за 1:50:00 ч., което му отреди 15-о място в класирането при мъжете.

“За мен преплуването беше много забавно, приятно. От части мистериозно, защото не знаеш какво се случва около теб. Насочваш се сам и като човек, който за първи път прави това нещо, съм доволен от себе си”, сподели изживяването си в открити води 16- годишният Янис Христов.

Съотборникът му Никита Степанов се класира 27-и с време 2:01:55 ч.

“За първи път участвам в маратона и ми допадна. Повече от три километра наведнъж не съм плувал, трудно ми беше, но успях. Течението беше доста силно. Постоянно трябваше да коригирам маршрута, което ме забави. Но важното е, че накрая с Янис успяхме да финишираме и се радваме”, каза Никита.

И двамата ватерполисти споделиха мнението, че в басейн плуването е много по-лесно. За тях най-трудни за преодоляване са били теченията и вълните, както и да се ориентираш в морето.

Победители в тазгодишния маратон станаха националите в плувния спорт Георги Цурев (1:18:13), който дублира успеха си от м.г., и Василики Кадоглу (1:20:19).

Традиционната надпревара от остров св. Анастасия до моста в Бургас е най-дългият морски маратон в България.