“Сърфирането” на гребена на вицешампионската вълна за ватерполния “Черноморец” продължи и през изминалия уикенд. Във финалните турнири от държавните първенства за U17 – девойки и юноши младша възраст, двата отбора на бургаския клуб се окичиха със сребърните медали.

Още две вицешампионски титли във витрината на "Черноморец"

Освен вицешампионските титли, “Черноморец” спечели и две индивидуални награди. За “Най-добър нападател” в първенството беше номиниран Виктор Узунов, който седмица по-рано стана голмайстор със старшата възраст.

Приза за “Най-полезен играч” в шампионата при девойките вдигна съотборничката му Росица Желязкова.

Във Варна момчетата на треньора Петър Йонов изиграха перфектно мачовете си от Суперфинала, което не остана скрито от погледите на специалистите. Затова истинските шампиони в първенството са именно те и ние се гордеем с тях.

Така за юношеския ни тим до 17 г. второто място остава просто статистика от класирането, предопределено в условията на безобразни съдийски отсъждания.

В мъжкия Суперфинал бургаските ватерполисти изхвърлиха фаворита “Черно море” с победа – 16:15 след дузпи. В края на третия период домакините от Варна водеха с 10:8, но “акулите” показаха истинско мъжество, спечелиха финалната част с 3:1 и доведоха мача до равенство в редовното време – 11:11. По-точни и психически по-устойчиви при изпълнението на дузпите бяха момчетата на “Черноморец”, които заслужено победиха и си осигуриха място за финала.

В спора за титлата бургазлии проявиха истинско мъжество. Макар в състава да разполагаха само с двама състезатели във възрастта, момчетата на Петър Йонов надиграха КПС “Варна” и поведоха с 2:0 в първата част. На полувремето разликата от два гола се запази – 4:2. След почивката обаче развоят в резултата се реши извън водата и мачът завърши при 8:6 в полза на съперника.

Трето място в шампионата спечели “Черно море”, който победи “Славия” с 16:8.

Мачовете се играха на плувен комплекс “Приморски”, където за медалите спориха и дамите до 17 г.

До вицешампионската титла девическият отбор на “Черноморец” стигна след категорична победа над “КПС Варна” с 22:13. На финала един срещу друг се изправиха “Черноморец” и “Локомотив НН”. Мачът беше оспорван, като на полувремето двата тима се оттеглиха при 11:12 в полза на столичанки. В четвъртата част за три лични нарушения беше отстранена националката в състава на “Черноморец” Росица Желязкова, което наруши синхрона в играта на тима и бургазлийки отстъпиха с 18:22. За “Локомотив НН” това злато е първо за възрастта. Бронзът остана за “Ботев 2000”, който победи с 15:9 “КПС Варна”.

Това е трета вицешампионска титла за “Черноморец” и общо четвърти комплект отличия за клуба за сезон 2019/2020 след спечеленото сребро от юношите до 19 г. и бронза от първенството при жените.

Класиране U17 юноши
1. “КПС Варна”
2. “Черноморец”
3. “Черно море”
4. “Славия”
Резултати      
“Черноморец” “Черно море” 16:15  
“КПС Варна” “Славия” 22:4  
“Черно море” “Славия” 16:8  
“Черноморец” “КПС Варна” 6:8 Финал
Класиране девойки
1. “Локомотив НН”
2. “Черноморец”
3. Ботев 2000”
4. “КПС Варна”
Резултати      
“Черноморец” “КПС Варна” 22:13  
“Локомотив НН” “Ботев 2000” 13:4  
“Ботев 2000” “КПС Варна” 15:9  
“Черноморец” “Локомотив НН” 18:22 Финал