Интервю с председателя на Българска федерация водна топка Петър Петров

Петър Петров: Пропуснахме да кажем какво правим, ако имаме положителен тест за ковид 19

Г-н Петров, като че ли коронавирусът, така да се каже, ви хвана неподготвени. На рестарта на сезона във водната топка Суперфиналът при мъжете бе отложен заради състезател с положителна проба.

Честно казано, очаквахме че сме подготвени и ни хвана неподготвени. Веднага ще обясня защо, за това, което се получи с мъжкото първенство. В събота (27 юни-б.р.) имахме редовно отчетно събрание на федерацията с всички учредители – това са клубовете и в последния момент треньорът на “Аква Спорт” съобщи, че при него има момче с положителна проба. Той каза, че при това положение отборът му вероятно няма да може да играе, тъй като неговите съотборници са били контактни. Ние се обадихме веднага на районния здравен инспектор на Бургас. Д-р Георги Паздеров каза, че състезанието може да продължи без този отбор, от който е момчето. Следователно трябваше да извадим “Аква Спорт” от състезанието. А вие знаете, че това е финал – първите четири отбора, които трябва да играят в разпределението на медалите. “Аква Спорт” протестираха остро срещу това. Казаха че са разбрали в последния момент за положителния тест и не желаят да бъдат извадени от състезанието, като помолиха за отлагане на мачовете.

В същото време, когато от отбора на “Локомотив НН” разбраха, че има човек, който е с положителна проба, също заявиха, че не желаят да играят поради евентуална опасност от заразяване. Искам да поясня, че въпросният състезател не беше дошъл в Бургас. Той е спрял да тренира няколко дни по-рано, не се е чувствал добре, а едва в събота му е излязъл резултата от пробата.

След доста остри дискусии между треньорите беше решено финалният кръг при мъжете да бъде отложен и насрочихме нова дата 24 – 26 юли. Турнирът ще се проведе успоредно с турнира за 13-годишни пак в Бургас. Направените разходи от клубовете да дойдат и да не играят, ще бъдат компенсирани от федерацията, която ще покрие пребиваването на отборите и организацията за новите дати на Суперфинал.

Това беше един компромисен вариант. За съжаление, независимо че бяхме предприели мерки по отношение на басейн, ограничен достъп на трибуната и т. н., ние пропуснахме момента да кажем какво правим, когато се открие и когато има такъв случай.

Вие видяхте ли резултата от писиар теста на състезателя от Варна?

Показаха ми положителен писиар тест, който е излязъл около 14:00 часа в събота (27 юни), според записа, който ми изпратиха. Допълнително сега ще проучим какъв е случаят. След като уведомихме районния здравен инспектор на Бургас, той от своя страна ще уведоми колегата си от Варна за случая и там да се предприемат съответните мерки- как ще бъдат допускани до басейна, дали ще им се правят писиар тестове и дали ще бъдат карантинирани неговите съотборници.

Какви мерки ще предприеме УС на БФВТ и какво ще бъде решението относно този казус?

Решението е, ако има случай на положителна проба в отбор, той не се допуска до състезанието. Но турнирът се провежда. Има опция за клуба или да си направи писиар тестове за тяхна сметка преди състезанието и те ако са отрицателни могат да участват, или ако откажат – не участват и заемат последното място. Тестовете трябва да се представят най-късно ден преди началото на турнира. Това важи за всички възрасти. Планираме в началото на следващата седмица УС на БФВТ да излезе със специално решение по отношение на това какво ще се случи за в бъдеще, ако има такива случаи. Ние трябва да завършим първенството.

Всеизвестно е, че басейните са свободна зона от К-19, но факт е първото отложено състезание у нас заради вируса, което противоречи на тази теза.

Отново ще повторя. Плуването и водната топка са най-безопасните в момента спрямо коронавируса. Тъй като се играе в хлорирана вода и това само по себе си означава, че вирусът не вирее, няма дори отрязък от време да съществува, т. е. унищожава се почти мигновено. Това не е наша преценка, а е доказано от здравните власти на няколко държави, където басейните работят. Почти навсякъде се провеждат състезания по плуване и водна топка. Всички първенства са подновени.

Грешка на федерацията, е че предварително не уточни какво се случва, ако имаме положителен тест за ковид-19. Взимаме си поука и ще коригираме грешката си.

В Бургас, в дните през които се играха финалите при жените, БФВТ проведе своето отчетно събрание. Какъв беше акцентът?

Разглеждахме годишния отчетен доклад на федерацията, какво е свършила за миналата година, финансовите отчети на “Ватерполо ЕООД”. Вие знаете, че федерацията преди повече от 15 г. регистрира собствена търговска компания, която беше решено м.г. да й бъде подновена дейността, тя беше замразена. Ние я подновихме във връзка с ЕП, за да може по-лесно да се разчита на доставчици на услуги, така беше решено, т. е. това бяха финансовите отчети на “Ватерполо ЕООД”. Разглеждахме някои текущи въпроси – приехме Националната програма за развитие 2020/2024 и набелязахме мерките как ще приключим първенството и как ще започне следващото. Стига всичко да върви под контрол и няма други вид здравни мерки – епидемиологични, извънредни и т.н.

Ясно, че ще продължим съвместното съжителство с коронавируса, предвиждате ли промяна на системата на първенствата?

Сега ние съкратихме турнирите, понеже загубихме този отрязък от време. За в бъдеще не предвиждаме нови формати. При нас няма опасност да става масово заразяване. Знаете че басейните бяха първите, които отвориха врати. И тогава шефът на оперативния щаб проф. Мутафчийски каза “Да, басейните са безопасни и хората могат да плуват или тренират”. За нас това не стои като въпрос дали трябва да променяме схемата на състезанията и на турнирите. Може би единствено зависими сме от това каква е епидемиологична обстановка. Засега ще има ограничен достъп на публика или няма да има, но това са вече общите мерки за държавата.