Ватерполният “Черноморец” продължава да е сред водещите клубове в България. За десетте години усърден труд на треньори и състезатели бургаският клуб се утвърди в първата тройка. Показателни за това твърдение са поредните успехи, които ватерполистите ни извоюваха само за тази година.

Спечелихме 36-и медал за бургаската водна топка!

Според статистиката, общо спечелените медали от държавни първенства, без извоюваните такива от международни турнири, са 36. Само за изминалия вече сезон отличията са девет.

В последните два финала от сезон 2017/2018 състезателите на треньора Петър Йонов спечелиха три купи и медали. Носители на вицешампионска титла станаха юношите, които се класираха на второ място в държавния шампионат до 15 г. С бронзовите отличия се окичи отборът жени, който освен приз от първенството спечели и купата за третото място в турнира за Купа България.

По-рано вицешампиони на страната станаха: деца до 11 г. и момчета до 13 г. (треньор Светозар Владков) и девойки до 17 г. (тр. Петър Йонов). Бронзов медалист е отборът юноши старша възраст (тр. Петър Йонов).

Останалите отличия “Черноморец” спечели от участия извън държавното първенство. U11 се окичи с два комплекта медали – сребро от турнира за Купата на БФВТ и от “Шуната”. Юношите младша възраст се класираха пети в шампионата, а при мъжете бургаските ватерполисти са шести. В края на годината трябва да се състои отложеният турнир за Купа България – мъже. Предстои и провеждането на традиционния международен турнир за Купа Бургас, който “Черноморец” организира ежегодно.

“Тази година беше тежка за нас и имаме всички основания да се гордеем с това, което постигнахме. От десетилетия някои родни клубове нямат нито един медал, докато “Черноморец” традиционно е вицешампион и с място в първата тройка. Догодина очакваме още по-сериозни резултати и още от сега мислим в посока как да подсигурим всичко необходимо за това,” заяви треньорът Петър Йонов.

Той не скри оптимизма си за следващия сезон, тъй като кадрово клубът е подсигурен.

В мачовете от финалната четворка за U15 момчетата от отбора показаха воля, характер и воюваха до край, допълни Йонов. В спора за титлата “Черноморец” отстъпи с 5:7 от КПС “Варна”. В другите двубои от Суперфинала бургазлии победиха “Черно море” с 8:5 и “Славия” с 13:11. Първи в класирането е КПС “Варна”, на второ място е “Черноморец”, третата позиция зае “Черно море”, четвъртото място остана за “Славия”.

Голмайстор на първенството стана капитанът на “Черноморец” Виктор Узунов, който получи индивидуален приз за номинацията си.

Последен мач с екипа на бургаския тим изигра Георги Стоев, който за напред ще се доказва на ринга.

“Георги е част от нашето настояще и минало и му пожелахме успех. Надяваме се да се превърне в новата звезда на бокса. Той не е първият състезател, който дава водната топка за друг спорт. За съжаление движение в обратна посока няма, а и не е възможно”, каза Йонов.

Във финала при жените, състоял се в Бургас, “Черноморец” се окичи с бронза след победа над КПС “Варна” с 10:6. Много малко не достигна на девойките ни да спечелят сребро и от турнира за Купата на България. Срещу “Локомотив НН” бургазлийки поведоха през първото полувреме с 4:1, но не съумяха да запазят преднината си и в края отстъпиха с 9:11. В крайното класиране първо място спечели “Ботев 2000” (Враца), втори е “Локомотив НН”, трети “Черноморец” и четвърти КПС “Варна”.

Още снимки от финалния турнир на жените може да видите в галерията.

Още снимки от мачовете от финалната четворка за юноши до 15 г. може да видите в галерията.