“Здрасти, тренер, станах шампион на Англия!”

Това са най-вълнуващите и прочувствени думи, които един треньор ще се радва да чуе от свой състезател. Думи, които да го просълзят от гордост, че негов възпитаник е постигнал върхово постижение в кариерата, че е настъпил моментът да бере плодовете на своя труд.

Състезател на Петър Йонов стана шампион на Обединеното кралство

С успеха се увенча един от многото талантливи възпитаници на Петър Йонов – Румен Куртев. Българинът стана шампион на Великобритания по водна топка като треньор на отбор U17. Воденият от него тим West London Penguins’ (в превод: Пингвините на Западен Лондон) спечели националния турнир на Обединеното кралство, в който участват всички училищни отбори от цял Албион.

На финала в оспорван двубой момчетата на Румен Куртев побеждават с 9:8 съперниците от Манчестър, с гордост съобщава на своя тренер шампиона.

Румен Куртев живее във Великобритания вече 15 години и се занимава с плуване и водна топка за деца. 51-годишният специалист е родом от Кърджали и дълги години е състезател на “Арда”. Негов треньор в клуба е Петър Йонов и именно под негово ръководство юношеският отбор печели шампионската титла на България през 1985 г. Настоящият председател и главен треньор на “Черноморец” тогава изгражда едно силно поколение ватерполисти в Кърджали и не само.

“Безкрайно съм горд от успеха на Румен. Това поколение - 1968/69 г., беше много силно и всеки намери място в света. В един момент се притеснявах какво остава след нас. Новината обаче ми вдъхна увереност, че сме работили както трябва и моята школа дава резултати. Жалко, че го правят за други държави, но важното е, че го правят. Надявам се един ден момчетата и момичетата да се завърнат в родината и успехите да са за България.

Шампионската титла на Румен е капитал и за “Черноморец”. А щом едни са могли да успеят, очаквам това да направят още много от момчетата от нашия клуб, част от които в момента са зад граница”, заяви с гордост Петър Йонов.

Бургаският клуб е продължение на треньорската кариера на Петър Йонов, който с пристигането си край морето даде нов живот и импулс за развитие на водната топка в Бургас. Повече от десетилетие “Черноморец” пише своята история и е носител на над 40 отличия само от участия в държавни първенства. Успехът на Румен Куртев може само да даде самочувствие и допълнителен импулс на “акулите” по пътя в покоряването на нови върхове.

С отбора на “Арда” Румен Куртев е бил шампион на България и 4 пъти вицешампион. В момента той продължава да играе, като се състезава в Националната лига за мъже на Великобритания.

Очаква се Румен Куртев и неговите шампиони да пристигнат в България по покана на Петър Йонов за участие в традиционния турнир за “Купа Бургас” по водна топка. Потвърждение вече са дали гръцки и сръбски отбори, потвърждение се очаква от турски и казахстански клубове. Твърде вероятно е в турнира да се включи и българският национален отбор U17. “Купа Бургас ще се проведе от 23 до 25 август на басейн “Флора”.