След много оспорвани надпревари в квалификациите и тежка програма “Черноморец” стана единственият от Бургас клуб по водна топка, класирал отбори в три възрасти за група ЕЛИТ на държавните първенства на БФВТ.

Три отбора се класираха в група ЕЛИТ!

За шампионските титли през 2024 г. ще играят U15, U17 и мъже.

След пети кръг в квалификациите при мъже всички отбори бяха с изравнени шансове за влизане в елитната група. “Черноморец” имаше зад гърба си четири победи и последният мач беше решаващ. Бургаският тим стартира с успех над “Ботев 2000” Враца с 18:14. Във втори кръг срещу “Комодор” отстъпи с 12:15. В този мач двама от титулярите – Георги Митев и Калин Узунов бяха отстрани с червени картони и съответно получиха наказание за две срещи. В следващия трети кръг без двамата наказани и юношите, които играят в първенството на U18, “Черноморец” победи “Славия” с 12:9, но след това загуби с 11:14 от “Ботев 2000”.

В последния решаващ шести кръг момчетата на треньора Петър Йонов се наложиха за втори път над “Славия” с 9:12 и с тази четвърта победа в квалификациите се класираха за група ЕЛИТ.

За медалите в първенството при мъже освен “Черноморец” ще играят ЦСКА и четири варненски клуба “Комодор”, “Черно море”, “КПС Варна” и “Аква Спорт”.

При 17-годишните “Черноморец” победи в квалификациите бургаския “Нептун” с 13:1, “Ботев 2000” с 19:3 и варненските “Тича” и “КПС Варна” съответно с 19:7 и 14:10. В Елит ще играят “Черноморец”, “Арена” “КПС Варна”, ЦСКА. Останалите два отбора ще бъдат определени след последния квалификационен турнир, който е през януари.

За елитната група при 15-годишните освен “Черноморец”, с треньор Антон Панговски, се класираха и бургаските “Нептун” и “Арена”, “Ботев 2000” “КПС Варна” и “Комодор”.

Срещите от гр. ЕЛИТ в трите възрасти ще се играят във формат всеки срещу всеки на разменено гостуване. Това максимално затруднява СКВТ “Черноморец” във финансов и човешки ресурс.

Известно е, че водната топка в България не е професионален, а аматьорски спорт. За “Черноморец” играят студенти и ученици. Затова и трудно ще се реализира участието на отборите със състезатели, които освен на клубно ниво играят и на национално, и трупат отсъствия в учебния процес.

Едно е сигурно, за пореден път “Черноморец” няма да се предаде или откаже и ще продължи традицията да е водещият клуб в Бургас.

Още снимки от квалификационните мачове за група ЕЛИТ може да видите в галерията.