Един отбор - една мечта!

За мнозина бургазлии, любители на ватерпола, това е Спортен клуб по водна топка “Черноморец”.

Създаден само преди три години клубът стана фактор в българската водна топка и уверено върви напред и се развива. От 2008 г. до сега спечелените купи и медали от различните възрастови групи в родните първенства украсяват клубната витрина. Не липсват и призове, извоювани от участията на бургазлии в международни и наши турнири.

Официално СКВТ “Черноморец” бе включен в националния регистър на Държавната агенция за младежта и спорта /сега Министерство на физическото възпитание и спорта/ на 4 октомври 2007 г. Само дни по-рано, на 17 септември, най-младият български клуб бе приет за член на Българска федерация по водна топка. Получи спортен лиценз и бе вписан в регистъра, а от 2008 г. черноморци стартираха в битките за медали.

Още същия сезон СКВТ “Черноморец” завоюва първа шампионска титла. Носител на златното отличие стана отборът на децата, родени след 1996 г. Макар и само на 1 година бургаският клуб триумфира още с вицешампионската титла при момчетата, а с комплекта бронзови медали се окичи тимът на юношите младша възраст.

Впечатляващ за клуба е изминалият 2009/2010 състезателен сезон. След дългогодишно прекъсване СКВТ “Черноморец” възроди женското направление в града и създаде отбор девойки. С това единственият ватерполен клуб в региона изпълни поетия ангажимент и дадено обещание пред общественост и състезателки.

Съществен факт е и уникалното за страната ни дългосрочно сътрудничество, за което се договориха СКВТ “Черноморец” и бургаските плувни клубове- “Метропол” и “Започни да плуваш”.

“За първи път водната топка и плуването намериха общ език. С размяната на състезатели в тези два различни водни спорта се поставя началото на нови положителни взаимоотношения, които са в полза на бургаския спорт и на самите деца. Подобен род сътрудничество се осъществява за първи път и то дава възможност плуването и водната топка да се допълват”, заяви Петър Йонов.

Отборът девойки е шестата формация, с която СКВТ “Черноморец” участва в шампионатите на страната. В условия на криза бургаският клуб е един от малкото, които не само успяха да запазят структурата си, но и да създадат отбори в още две възрастови групи.

През изминалия сезон дебют при мъжете направиха юношите старша възраст, което също бе една от задачите, осъществени от клубното ръководство.

Успешно представяне в първенството направи отборът момчета, който стана носител на шампионската титла на България. Вицешампиони за 2010-а са съставите на юноши старша и младша възраст. Най-малките във възраст деца спечелиха бронзови отличия.

В националния отбор на България по водна топка за юноши старша възраст СКВТ “Черноморец” имаше свой представител - Боян Желев. С мъжката формация игра Виктор Арсенов. Така стъпка по стъпка в СКВТ “Черноморец” постигат целите. Осъществяват се поетите ангажименти и мечтите стават реалност. И всичко това се сбъдва благодарение упоритата работа и любовта към спорта от страна на ръководството на СКВТ “Черноморец”. Всички тези постижения са плод на амбициите на председателя на клуба и старши треньор Петър Йонов, колегата му Светозар Владков, членовете в УС Юрий Сидоренко, Желязко Желязков, Радосвет Гаров и др. Тяхната всеотдайност е основната движеща сила за просперитета на клуба дори и в годините на криза.

Съществена роля за функционирането на СКВТ “Черноморец” има и община Бургас. В лицето на кмета на града Димитър Николов и на общинската управа клубът намери не само свои съмишленици, но и поддръжници. Хора, на които не е необходимо да се обяснява, какво е това спорт. С финансовата помощ и под егидата на общината всяка година морският ни град е домакин на едно от най-атрактивните водни състезания - международният турнир за Купа Бургас.

За първи път тази година състезанието официално бе включено в календара на Българска федерация по водна топка. Получаването на официалния статут на турнира е призвание за Бургас, за това, което общинската управа направи за подпомагане развитието на плувните спортове, за постиженията, извоювани с много труд от бургаските ватерполисти и техните треньори. За първи път надпреварата се проведе на обновения открит басейн в Морската градина, изграден със средства на Община Бургас в размер на 1 300 000 лв. Лентата на спортното съоржение беше официално прерязана от кмета Димитър Николов в Деня на спорта- 17 май т. г. На откриването присъстваха министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, президентът на Българска федерация по водна топка Андрей Андреев, Петър Зографов - директор на дирекция “Научно и медицинско осигуряване” при МФВС.

Спортният плувен комплекс, който разполага с два басейна - малък с размери 20 на 10 метра и дълбочина от 0.95 до 1.25 метра и голям - 50 на 20 метра и дълбок от 2.25 до 2.40 метра, запълни една пробойна, която години наред “давеше” развититето на водните спортове в града. С откриването на модерното спортно съоръжение СКВТ “Черноморец” се прости с уникалната мизерия на басейн “Славейков” и започна все повече да мечтае и да афишира по-големи амбиции във водната топка.

Министър Нейков връчи на бургаския градоначалник плакет – признание за неговите заслуги в областта на развитието на спорта. Димитър Николов бе отличен за работата му за изграждането на нови спортни обекти и популяризирането на физическото възпитание сред младите.

Проблем за ватерполистите през зимния период остава закритият басейн в Младежки културен център. Той няма капацитета, необходимата дълбочина и широчина за провеждането на нормален тренировъчен процес по водна топка. Това касае най-вече подготовката на по-големите състезатели в клуба, които ги очаква сериозна конкуренция в шампионата. И за да бъде Бургас в крак с нуждите на водните спортове, като морски град му е необходим още един модерен, но закрит басейн с олимпийски размери. В най-скоро време, стига финансовата криза да отмине по-скоро, и това ще стане. От общинската администрация вече потвърдиха, че такъв спортен комплекс ще има изграден. Освен него в бъдеще ще се открият още няколко маломерни плувни съоръжения.

Другият съществен момент в развититето на СКВТ “Черноморец”, а по всяка вероятност и не само за бургазлии, е етапът на преминаване от юношеския в мъжкия отбор.

“Невъзможността на клубовете да осигурят някакво финансово подпомагане на тези състезатели ги праща спасители по плажовете и още какво ли не. Известно е колко силен е университетският спорт в САЩ и Европа. За сравнение в България висшите учебни заведения са занемарили спорта. Изключение прави НСА. Освен това отдавна държавата, в лицето на полиция и армия, се е отдръпнала от спорта. Не така обаче стоят нещата в една съседна Румъния. Така че каквито и чудесни програми да прави Министерството на физическото възпитание и спорта без подкрепата на споменатите ведомства няма как да мотивираме спортистите. Ние от наша страна ще продължим да търсим начини за разрешаване на този основен проблем. Разчитаме на хората с възможности, свързани с водната топка, на родителите и най-вече на общината, която, слава Богу, се управлява от млад и модерен кмет. Бургас вече не е това, което беше”, заяви Йонов.

В СКВТ “Черноморец” се надяват кризата да отмине колкото се може по-бързо. Нагласата е през следващия сезон клубът да запази стурктурата си и да участва в първенствата с отбори във всички възрасти.

“Това, че сме аматьори не значи, че трябва да се държим аматьорски. Кризата ще премине и ние трябва да имаме готовност да преминем на по-сериозно ниво”, допълни Петър Йонов.

Списание “Плуване & Водна топка”, брой 4, м. декември, 2010 г.