Пореден сезон ватерполният “Черноморец” доказа, че е фактор в българската водна топка. Отборът мъже U19 вдигна вицешампионската титла в държавното първенство по водна топка за възрастта. Сребърните медали са постижение за момчетата на треньора Петър Йонов, които успяха да станат втори в най-силната за този сезон възраст в българската водна топка.

Ватерполистите на "Черноморец" са вицешампиони за U19

Разочаровани ватерполистите съжаляват, че за пореден път на басейна е липсвало забавление от играта – честно съдийство и феърплей.

Доказателство за това: “Черноморец” е клубът с най-много играни финали и спечелени сребърни медали. И не защото “все нещо не му достига”, а защото години наред бива ощетен и търпи морални загуби, породени от неумението или пристрастията от хората в бяло.

Въпреки видео заснемането на мачовете, никой не е убеден, че съдийството е ОК. Виждат го специалисти, усещането за несправедливост имат и феновете на водната топка.

“Имахме възможност да спечелим шампионската титла – не ни позволиха. Момчетата бяха страхотно мотивирани, подготвени, винаги играят за първото място и затова останаха недоволни от среброто. Нека загубим, това е спорт, но с игрови и физически аргументи, а не с външна намеса. Водната топка в България е аматьорски спорт и когато няма адекватно съдийство, за какво играем?

Проблемът със съдийството и тази година остава нерешен от БФВТ, въпреки усилията, които се правят в тази насока”, коментира председателят и главен треньор на “Черноморец” Петър Йонов.

На басейн “Флора” във финалния мач срещу “КПС Варна”, бургаският тим бе “декориран” с три червени картона – получиха ги основните играчи и национали във възрастта Георги Митев и Калин Узунов. Червения картон видя и треньорът на варненци, а след това последва наказание в червено и за Петър Йонов. В спора за златото гостите спечелиха с 12:10.

Ден по-рано, в оспорван и много груб полуфинал, “Черноморец” победи ЦСКА с гол в последните десет секунди – 10:9. Във варненското дерби “КПС Варна” се наложи с 8:6 срещу “Черно море”.

За най-полезен играч в Суперфинала мъже U19 бе обявен Мартин Янков. Състезателят на “Черноморец” получи специалния приз.

Крайно класиране
1. КПС Варна
2. Черноморец
3. ЦСКА
4. Черно море