Ватерполистите на “Черноморец” спечелиха международния турнир за “Купа Бургас”. В ХV издание на надпреварата място в призовата тройка зае “Нептун” Бургас. На второ място се класира съставът на “Черно море” Варна.

Ватерполната "Купа Бургас" остана край морето

В подреждането следват “Аджари” Батуми и “Флора” Бургас, съставен от по-малки на възраст състезатели от клуба – домакин. Вторият тим на “Черноморец” бе сформиран буквано в последния момент, след като часове преди старта на турнира участие отказа ЦСКА.

Носителите на “Купа Бургас” записаха три победи в надпреварата, която беше за юноши, родени 2006/2007 г. По лоша “традиция” в първия мач домакините играха под напрежение и в резултат на слабата си игра отстъпиха с 9:11 пред сборния отбор на “Аджария” Батуми.

Съвсем друг облик обаче показаха момчетата на треньора Петър Йонов в останалите срещи. Отборът демонстрира пълния си капацитет и заслужено триумфира с Купата.

Другият бургаски представител – “Нептун” тръгна с две победи. Най- авторитетната беше срещу гостите от “Аджария” с 15:7. Последвалите две загуби обаче отреди на момчетата третото място.

Голмайстор на традиционния за града ни турнир стана състезателят на “Черно море” Веселин Ганев. Приза за най-добър вратар заслужи стожерът на тима от Грузия – Реваз Сурманиодзе. За MVP бе обявен Ярослав Георгиев от “Нептун”.

Купите и индивидуалните награди бяха връчени от генералния директор на БФВТ Никола Нанов. Делегат на турнира бе известният специалист във водната топка – сърбинът Живислав Живанович, според когото съдийството е било перфектно.

“Удовлетворени сме, че тази година турнирът се състоя. Отказа на ЦСКА в последния момент да пристигне даде шанс на втория ни отбор да играе. Срещу силните съперници нашите състезатели се представиха достойно. Целта на турнира е най-добрият да спечели Купата. Тази година имахме шанс и след като в края се получи въртележка – се класирахме първи”, каза Петър Йонов.

От създаването на надпреварата това е общо шести трофей във витрината на “Черноморец”. Клубът има още сребро, три бронза и едно четвърто място, спечелени през годините. На последния турнир през 2019 г. “Купа Бургас” отново стана притежание на бургазлии. Заради ситуацията с Ковид-19 през 2020 и 2021 г. международното състезане не се състоя.

Турнирът “Купа Бургас” е част от спортните програми на БФВодна топка и Община Бургас.

Резултати    
Флора Нептун 1:11
Батуми Черноморец 11:9
Нептун Батуми 15:7
Черно море Флора 13:4
Батуми Черно море 7:18
Черноморец Нептун 13:6
Черно море Черноморец 7:8
Флора Батуми 5:13
Черноморец Флора 13:7
Нептун Черно море 10:15
Класиране международен турнир “Купа Бургас”
1. Черноморец
2. Черно море
3. Нептун
4. Аджария Батуми
5. Флора Бургас

Още снимки от турнира може да видите в галерията.