Ватерполистите на “Черноморец” си осигуриха по категоричен начин място във финалната четворка от държавното първенство за деца U13 (родени 2006 г. и по-малки). В оспорвани двубои на басейн “Диана” в столицата, бургаският тим единствен записа пет победи от пет мача и оглави еднолично групата за супер финала с 15 т. Така момчетата на треньора Петър Йонов напълно заслужено стигнаха до спора за отличията за сезон 2018/2019 г.

Играем супер финал при U13

“Малките гладиатори” от “Черноморец”, по определение на родител, започнаха с победа 13:10 над съгражданите си от “Нептун”. След това “акулите” подчиниха варненските “Черно море” с 15:8 и “Комодор” с 13:11. В последния състезателен ден бургазлии се наложиха с 13:10 над “Левски” и с 11:7 над “Ботев”.

След изиграването на срещите във финалната шестица (3-5 май), втори в групата се класира “Комодор” – 9т. Трето и четвърто място си поделиха домакинът “Левски” и “Черно море”, които в последния ден завършиха с реми помежду си и със 7 т.

Във финал “Б” за разпределение на позициите извън карето ще играе бургаският “Нептун”, който записа две победи и завърши с 6 т. В последния мач тимът на треньора Антон Панговски отстъпи с 20:21 от “Комодор”. Шести е “Ботев” (Враца) - 0 т. Групата допълват ЦСКА, “КПС Варна”, “Славия”.

“Доволен съм от отбора. Децата са в подем. Организацията в клуба допринася за тяхното развитие. Изиграхме тежки мачове. За извоюваните победи ни помогна турнирът “Орестиада”, който спечелихме в Гърция миналия месец. Благодарим на родителите за сериозната им подкрепа от трибуните на басейн “Диана”, коментира наставникът на малките ватерполисти Петър Йонов.

По регламент, за супер финала резултатите, постигнати до този етап от надпреварата, няма да се зачитат, както и спечелените точки от изиграните срещи. Това според главният треньор на “Черноморец” Петър Йонов е несправедливо.

“Съмнявам се в правилността на провеждането на състезанието. Незачитането на точки ощетява отборите и обезмисля труда на състезателите. Всичко това поставя децата в стресова ситуация. Внася психическо напрежение както сред тях, така и сред родителите. Всичко това има и финансова страна. Играят се две квалификации (втората ние пропуснахме, защото се класирахме директно за финалната шестица), има супер финал, финал “Б” и клубовете се изразходват финансово. Според мен, по-справедливо е да има квалификация, два финални кръга и точките да се зачитат. Иначе може да се получи нереалистично класиране във финала. Ще настоявам за следващия сезон системата на провеждане на първенството да бъде променена”, категоричен е Йонов.

Във финалното каре най-добрите отбори в тази възраст играят на принципа “всеки срещу всеки”. Мачовете от супер финала са на 15 и 16 юни. Все още не ясно кой ще бъде домакин на дербитата.

В настоящия сезон от държавните първенства по водна топка СКВТ “Черноморец” ще участва в разпределението на медалите още при юноши до 17 г. и при девойки до 17 г.

Играем супер финал при U13

Първи отличия за сезона вече спечелиха отборите мъже и жени. През месец март мъжкият тим защити второто място от турнира за Купа България и за втора поредна година триумфира с купата и сребърните медали. Дамите в клуба извоюваха два комплекта медали – бронз за третото място в турнира за трофея на страната и от държавното първенство.

Резултати    
Левски Ботев 10:6
Черно море Комодор 14:11
Черноморец Нептун 13:10
Левски Комодор 9:11
Черно море Черноморец 8:15
Ботев Нептун 8:14
Левски Нептун 15:11
Комодор Черноморец 11:13
Ботев Черно море 6:13
Комодор Ботев 11:4
Нептун Черно море 16:12
Левски Черноморец 10:13
Нептун Комодор 20:21
Черноморец Ботев 11:7
Левски Черно море 6:6

Още снимки от турнира може да видите в галерията.