Интервю на Венелина СТОЯНОВА с Андрей КОНСТАНТИНОВ - член на Техническия комитет по водна топка към ЛЕН

"Парк Арена ОЗК" е причината ЛЕН да даде домакинството за ЕП на България

Историческо първо домакинство на европейско първенство предстои за Бургас, а след толкова много години и за България. Как спечелихме доверието за този голям форум, който е за юноши до 16 г.?
Първо искам да поднесе нашите благодарности на община Бургас и на кмета на Бургас за прекрасното съоръжение, което е построено в града. Плувен комплекс “Парк Арена ОСК” стана причина Европейската федерация по плувни спортове (ЛЕН) най-после да ни даде домакинство, тъй като басейнът отговаря на всички изисквания за провеждане на такова международно първенство.

Това първенство ще влезе в историята на водната топка тъй като за първи път ЛЕН реши да провежда на всеки две години европейски първенства за юноши до 15 г. В Бургас ще бъде първото от този род европейско първенство. Крайно време беше България да започне отново да се появява на международното поле след една близо 30 годишна пауза. Веднага искам да напомня, че до 1997 г. България беше неизменно в осмицата на Европа, имаме и добри класирания на световни първенства.

Квалификацията за мъже в Бургас, така да се каже, е първата ни репетиция за домакинството на европейското, от поредицата такива, които предстоят. Справиха ли се домакините, каква е вашата оценка в организационен план?
Тези състезания по календара на Българска федерация по водна топка (БФВТ), които ще се проведат в Бургас до европейското, освен за най-рационално използване на тази хубава база ще послужат и за проверка на организационните възможности на Бургас, БФВТ и всички останали фактори, които ще се включат в организирането на първенството. От гледна точка на тази квалификация не мога да кажа, че не съм доволен. Всичко протече много добре. Естествено ние видяхме, че има нужда от някои уточнения, които безспорно до юни месец ще бъдат направени.

Избран ли е вече Организационният комитет за европейското първенство?
Организационният комитет вече е сформиран. Г-н Димитър Николов е председател на организационния комитет. В петък, 18 януари, беше първото заседание под негово председателство. Сформира се и оперативно бюро. Тази седмица ще се разпределят задачите по области на дейност. В началото на март ще дойде спортният мениджър на Европейската федерация, който ще огледа на място всичко това, което сме свършили до момента и ако има някакви корекции, ще ги нанесем.