Главният треньор на ватерполния “Черноморец” Петър Йонов има нов помощник в треньорския щаб. Част от екипа му вече е световният вицешампион за ветерани от Шефилд 96, Англия, Юрий Страхов.

Петър Йонов покани световен вицешампион за треньор в клуба

59-годишният руснак е завършил висшия Казахстански институт за физическа култура и е майстор на спорта на СССР. Впечатление прави богатата му визитка. Той е играл заедно с едни от големите имена в съветската водна топка – като олимпийския и световен шампион Сергей Котенко и Ложкин. Израснал с казахстанския “Динамо Аламати”, Страхов е многократен медалист в Първа и Висшата лига на СССР. От 1989 г. е и играещ треньор в елитната група. От 1992 г. се установява да живее в България, женен е за българка, има 13-годишен син.

Петър Йонов покани световен вицешампион за треньор в клуба

Петър Йонов покани световен вицешампион за треньор в клуба

Той е второто чуждестранно попълнение в екипа на Петър Йонов, след идването на Живислав Живанович – Жика. Сръбският специалист, който беше одобрен от Българска федерация водна топка, съвсем скоро ще стане държавен треньор.

Да продължи кариерата си в “Черноморец” наскоро избра още едно известно име от родната водна топка. Към клуба се присъедини Антон Панговски, чийто баща – покойният Александър Панговски бе член на УС на “Черноморец”. Антон Панговски е шампион с ЦСКА и многократен голмайстор на България.

“Впечатлен съм от клуба. Ще дам всичко от себе си, за да се развива “Черноморец” и постигне шампионски титли”, каза Страхов, който, заедно с Антон Панговски, започнаха работа с деца от подготвителните групи, където през последните години, поради липса на треньори в клуба, има пробойни.

Както е известно цялата тежест от подготовката в “Черноморец” и състезанията в отделните възрасти падаха върху главния треньор Петър Йонов. Въпреки сложността на ситуацията в клуба специалистът успя да изведе отборите си до две шампионски и две вицешампионски титли, и три бронзови отличия от държавните първенства през миналия сезон. За 2020 г. бургаският клуб е рекордьор по спечелени отличия във всички възрасти и то в двата пола.

“Всички усилия са насочени към малките групи, които след 2-3 години ще израснат. Удовлетворен съм от екипа, който направихме. С енергията на двамата нови треньори, техните амбиции, ентусиазъм и опита, който имаме, очакваме резултати. Капитал на клуба са треньори с богати визитки. Чакаме нашите момчета, които към момента са студенти, да се завърнат в клуба и да поемат функциите на треньори”, сподели Петър Йонов.

Петър Йонов покани световен вицешампион за треньор в клуба

Юрий Страхов (в средата) заедно с олимпийския и световен шампион Сергей Котенко (първият от ляво на дясно) и Ложкин.

Петър Йонов покани световен вицешампион за треньор в клуба

С юношеския отбор на “Динамо Аламати” – Юрий Страхов е първият до треньора на втория ред.

Петър Йонов покани световен вицешампион за треньор в клуба

Треньорският тандем в “Черноморец”: Антон Панговски, Петър Йонов и Юрий Страхов.