Женският отбор на “Черноморец” приключи сезон 2022 с бронзов медал. Бургаският тим, който е съставен предимно от млади момичета, спечели отличието в последното състезание за годината – турнира за Купа България-жени.

14 годишната Валенсия е Нападател №1 на България

За Нападател №1 на страната бе обявена 14-годишната състезателка от “Черноморец” – Валенсия Тодорова. Талантливата ватерполистка, пред която има голяма бъдеще, бе номинирана с гласовете на треньорите.

Дебют за женския тим на “Черноморец” записа родената през 2010 г. Емануела Гроздева. 12-годишното момиче участва в турнира с декларирано съгласие от родителите си и с медицинско разрешение. Гроздева игра в титулярния състав и включването и бе много пълноценно. Тя плува във всички спринтове и загуби само три от тях.

В турнира старши треньорът Петър Йонов не можа да разчита на опитната Стела Димитрова, която отпадна от състава по здравословни причини. Ден преди състезанието другият лидер в отбора Гюлшен Исмаил получи болезнена травма на ръката – остана без нокът на единия пръст, но подкрепи малките и игра в мачовете заедно с Цвета Петрова.

Отлично се представиха младата вратарка Мила Авренлиева, Виктория Петрова, Йоана Митева.

“Разполагаме с балансиран, млад отбор, в който всички наши “звездички” играят с огромно желание. Пред момичетата има голямо бъдеще и до две години те ще разгърнат целия си потенциал”, каза наставникът на Петър Йонов.

В двубоя за третото място на турнира “Черноморец” се наложи над съгражданките си от “Арена” със 17:11.

Финалният турнир се проведе на столичния басейн “Диана”. Купата на България спечели “Локомотив НН”, за когото това е първи трофей през годините. Домакините се окичиха със златото след победа над “Ботев 2000”.

Всички мачове от турнира бяха изгледани от Дарий Дановски, председател на Българска федерация по водна топка.

Резултати    
Ботев 2000 Арена 18:5
Локомотив НН Черноморец 17:9
Ботев 2000 Черноморец 15:7
Локомотив НН Арена Бургас 21:6
Черноморец Арена Бургас 17:11
Локомотив НН Ботев 2000 19:14
Класиране  
1. Локомотив НН 9 точки
2. Ботев 2000 6 точки
3. Черноморец 3 точки
4. Арена 0 точки

Още снимки от турнира може да видите в галерията.

СКВТ “Черноморец” благодари на своя приятел – фотографа Светозар Добричков за професионалните снимки, които предостави за пореден път за нуждите на клуба.